Iets over mijn inspiratiebronnen, visie en manier van werken – Joop Wolff

In mijn werk ligt de nadruk op het zo creatief en constructief mogelijk hanteren van de gebeurtenissen en ervaringen tijdens de zittingen, zowel jullie ervaringen als die van mijzelf. Een waardenvrije opstelling van mij als therapeut bestaat daarin niet, gevormd als we zijn door natuur, cultuur, sociale context en meer, maar uiteraard bewaak ik dat ieder zo goed mogelijk tot haar recht komt.
Inzicht is op zich niet per definitie behulpzaam, maar inzicht dat voortvloeit uit nieuwe ervaringen en nieuwe informatie is wel belangrijk bij het integreren en consolideren.
Van het verleden maak ik alleen gebruik als dat in het heden bepalend doorspeelt.
Ik ben minder gericht op het gebruik van technieken dan op het hanteren van de hier-en-nu relatie tussen jullie onderling en tussen jullie en mij.
Huiswerk geef ik zelden, om redenen die ik mondeling kan toelichten.
Ik werk bij voorkeur met de voor jou of jullie belangrijke anderen erbij.
Als dat niet kan, dan halen we die er in gedachten, symbolisch toch zo veel mogelijk bij.
In mijn relatietherapie├źn is ook ruimte voor ‘individueel werk’, maar ik zoek altijd naar de mogelijkheden binnen het systeem en probeer te voorkomen dat er meer betekenis wordt gehecht aan de relatie met mij dan aan die met de eigen systeemleden.

Ik hecht sterk aan het smeden van een werkrelatie waarin je vrijelijk met elkaar en met mij gaat durven delen wat je helpt, wat je niet helpt, waar je blij mee bent en waarmee niet en bovenal: wat je gevoelens, kwetsbaarheden, verlangens en wensen zijn.
Hoe beter je me bijstuurt, des te beter kan ik als therapeut bij je aansluiten.

Een allesomvattend kader wordt, naar mijn overtuiging, gevormd door de hechtingstheorie: systeemtherapie gaat in essentie altijd ook over de veiligheid van de hechting. Juist vanuit een veilige verbinding ga je meer durven, ook in de buitenwereld.
Iemand is, bestaat, in relatie tot de ander. De betekenis van levensgebeurtenissen wordt in de relatie met de anderen bepaald.
Het werk van Sue Johnson en anderen heeft, langzamerhand met iets meer wetenschappelijke fundering, een nieuwe impuls gegeven aan het besef dat veilige hechting essentieel is voor gezond geestelijk functioneren.

Ik doe relatietherapie zowel alleen, alsook samen met mijn vrouw en collega Alice Altink.
In de samenwerking met Alice komt het beste van ons beiden naar boven.
Onze verschillen vullen elkaar wonderwel aan.